torsdag 17 juli 2014

Yield on Cost

Jag  fick lite smått inspiration att skriva av mig om just nyckeltalet "Yield on Cost" (YOC) och hur viktigt eller oviktigt talet är. Talet används för att att beräkna hur mycket avkastning du får mätt på inköpspriset. Jag anser att man inte ska förväxla YOC och direktavkastning, för det är inte samma nyckeltal. För att förtydliga så är direktavkastning ett bolags utdelning gentemot bolagets nuvarande kurs. D.v.s år, halvår eller kvartalsvis.

YOC skiljer så på det sättet att du räknar ut det genom att ta bolagets utdelning och delar med ditt inköpspris för att få fram värdet. Nyckeltalet blir egentligen väldigt personligt, men blir det oviktigt? Jag skulle säga att värdet är viktigt för det visar hur stor eller liten avkastning du får på det kapital du stoppat i bolaget. Ju högre inköpspris (kopplat mot egentligt värde) desto lägre blir din YOC.

För att visa ett väldigt simpelt exempel där vi antar att ett bolag har återkommande vinst och utdelning till sina ägare. Två personer som köper till olika pris.

Bolag C
Kurs 170 kronor
Direktavkastning 5%

Person 1

Inköpspris 100 kronor
Utdelning 8,5 kronor per aktie
Yield on Cost 8,5%

Person 2

Inköpspris 150 kronor

Utdelning 8,5 kronor per aktie
Yield on Cost 5,6%

Båda får lika mycket i direktavkastning men person 1 avkastar mer på eget kapital än person 2 p.g.a lägre inköpspris.

För att summera, nyckeltalet är beroende på ditt inköpspris (under egentligt värde) och ett bolag med uthållig vinst och utdelning. Det innebär att du räknar ut framtida tillväxt, vinst, utdelning och....Yield on Cost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar