torsdag 3 juli 2014

Reporänta 0,25%

Riksbanken valde att sänka reporäntan med 50 punkter till nuvarande 0,25%.  För att kika närmare på vad som sker vid sänkt ränta är följande.

Dagslåneräntan påverkas direkt d.v.s den ränta som bankerna lånar till och även lånar ut till varandra. Det i sin tur påverkar utlåningsräntan och ränta på värdepapper.

Bra för bolånetagare som nu bör ringa banken och omförhandla deras lån. För att rått uttrycka sig så fortsätter lånefesten ett tag till. Med låg bolåneränta ges det utrymme att låna mer som ny bolånetagare eller befintlig att låna mer på huset.

När jag läser om de som skrivit om ränta ser jag ingen nämna att nu bör vi passa på att amortera ned bolånet. I och med lägre ränta bör det ge utrymme till att amortera och kanske tom amortera lite mer?

Det skrivs gärna att nu ska man passa på och bygga buffert för en hög räntemiljö. Varför inte amortera lite mer istället för att bygga buffert så vi slipper mata banken med mer ränta från dina surt sparade likvider. Så när väl räntan är på högre höjder kanske vi klarar oss bättre då lånet blivit lägre än tidigare och räntekostnaderna är i bruklig eller tom lägre nivå än tidigare.

Varför riksbanken sänker räntan är för att brottas med inflationen. Riksbankens mål är att hålla inflationen på 2%, nuvarande nivå är - 0,2% det betyder att vi riskerar att gå emot en depreciering (http://www.ne.se/depreciering) . I det fallet där räntesänkning inte hjälper.

Det innebär att export gynnas men import gör det inte. Sådant som Sverige importerar blir dyrare och för att ta några exempel, kaffe, allt spannmål, bensin o.s.v. Vi importerar mer eller runt hälften av alla våra livsmedel så bli inte förvånande att det blir dyrare att handla.

Börsen brukar stiga vid låg ränta då alternativ till aktier saknas, eller inte saknas men är inte lika attraktiva. Då får vi tänka stiger börsen för att vinsterna, marginalerna ökar? Nej den stiger för att riskviljan ökar. Någon sa fint att en övervärderad aktie byter endast risktagare tills den dagen ingen risktagare vill äga den längre, då plockar en investerare upp den.

Hur börsen utvecklas är svårt att avgöra, det man kan göra är att analysera bolag och avgöra själv ifall priset man betalar är värt det. Vare sig det är låg eller hög reporänta.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar