måndag 7 april 2014

Skanska

Det känns alltid lika betryggande när man läser om hur Skanska tagit hem en stor order. Undrar hur länge man skulle kunna leva på orderboken utan att ta hem nya? Jag anser att bolaget är ett av de mest stabila på stora listan att äga och jag antar att första reaktionen är att kursen knappt rört sig under senaste sex åren (utom det senaste året då). Poängen är att man som ägare av Skanska fått nästan 5% i direktavkastning senaste 10 åren vilket får mig att tänka på gamla obligationer från efterkrigstiden.

Vinsttillväxten känns dock sisådär möjligen skulle man kunna konkurrera och ta andelar i Asien trots att man har fina andelar i både Nord och Sydamerika. Det är ett av dem motargument man får är att vinsten inte växer för Skanska utan mer är konstant (är det rätt ord?). Utdelningen man får som aktieägare tycker jag väger upp emot den tröga vinsttillväxten. Personligen vet jag inte hur valutaeffekter påverkar bolaget då man är etablerade just på andra kontinenter men det är inget som håller mig vaken om natten.

Någon som ser mindre kul ut är bolagets kortfristiga skulder som ökat något och skulle helst se att man gör något åt detta. Balanslikviditet på 1.6 vill jag gärna se att den hamnar runt 2. Högt krav men ett mål att sträva efter då låga skulder tyder på välskött bolag. Bygg och bostadsbolag har nog svårt att helt hålla ned skulder då tillgångar (byggnader) möjligen inte alltid kan finansieras med eget kapital utan det måste tas in.

Jag brukar använda mig av den eminenta sida www.borsdata.se för att hämta fundamentala värden. Personligen älskar jag strategin Graham och hans sju investeringskriterier och följer den med modifikation. De flesta investerarna känner till "formeln" och dess kriterier ser ut så här och är hämtade från "The Intelligent Investor - Benjamin Graham - Kapital 14 - Stock Selection for the Defensive Investor."

1.Storlek
2.Finansiella Styrka
3.Intjäningsstabilitet - Krav på vinsten
4.Utdelningshistorik - Krav på utdelningen
5.Vinsttillväxt – Totalt vinsttillväxt
6.Måttligt P/E-tal
7.Måttlig pris för Eget Kapital

Kriterierna har förklarats ett flertal gånger i andra bloggar så jag kommer inte gå närmare in på dem inte i detta inlägg i alla fall.

Skanska faller i alla fall in på 5 av 7 kriterier i dagsläget vilket inte är fy skam. Icke oväntat är Vinsttillväxt samt Måttligt pris för Eget Kapital.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar