tisdag 17 juni 2014

Utdelningsaktier - Del 1 Unibet

Riskminimeraren skrev ett intressant inlägg om spelmissbruk och aktieinvesteringar. Läs gärna mer här - http://riskminimeraren.blogspot.se/2014/06/spelmissbruk-och-aktieinvesteringar.html.

Ett generellt tänk verkar florera bland just "okunniga" som antingen väljer att "satsa" eller stå utanför börsen. Jag satt och fika på jobbet och smög in just börsen i sorlet. Första kommentaren var då - Jaha speckar (spekulerar) du på börsen?

När vi ändå är inne på spel och dobbel så tänkte jag prata lite om utdelningsaktier och just bolaget Unibet. Det är ändå fotbolls VM och spelandet på tips och dylikt är i full holmgång. Jag gillar personligen utdelningsbolag mer än bolag med grov underliggande tillväxt. En stor favorit är Skanska och kursen får gärna ligga i dvala hos ett bolag så länge det delar ut till dess ägare.

Direktavkastning är vad ränta på bankkontot är, skillnaden är att direktavkastningen oftast är minst dubbelt så hög. Därav  bör uttrycket "spara" i aktier användas istället för "satsa". Men det är en fråga om kunskap, syn och filosofi när vi talar om bolag och börsen.

Unibet

Kort beskrivning

"Unibet är ett onlinebaserat spel- och vadhållningsbolag med ett utbud av onlinespel, till exempel vadhållning på sport, spel på direktsända evenemang, bingo, förströelsespel och olika kasino- och pokerprodukter. Bolaget har 7 miljoner kunder i cirka 150 länder. Verksamheten är indelad i fyra geografiska marknader, Norden, Västra Europa,Centrala, östra och södra Europa samt övriga. Norden är den största marknaden"

Unibet uppfyller följande av Grahams kriterier för den defensiva investeraren.

Storlek - Check
Finansiella Styrka- Check
Intjäningsstabilitet - Krav på vinsten - Check
Utdelningshistorik - Krav på utdelningen - Check
Vinsttillväxt – Totalt vinsttillväxt - Check
Måttligt P/E-tal - Ej godkänd
Måttlig pris för Eget Kapital - Ej godkänd

Inte överraskande att det inte är ett attraktivt pris då många bolag ser dyra ut så länge inte vinsterna möter nuvarande kurs. Unibet är ett utdelningsbolag där direktavkastningen är runt 3,5%. Mina krav på direktavkastningen är mellan 3-6%. Under 3% är för lågt och över 6% måste vara väldigt motiverat för att accepteras.

Unibet har senaste 10 åren haft en vinst per aktie på 11,95 kronor, vilket inte är fy skam. Årlig tillväxt under denna tid är 12,6% och senaste året 11,6%. Antar vi att Unibet kan fortsätta att ha 10% årlig tillväxt och säkerhetsmarginal mellan 30-40% så bör en köpintervall ligga mellan 204 - 238 kronor.

I nästa del tar jag upp största konkurrenten Betsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar