onsdag 18 juni 2014

Utdelningsaktier - Del 2 Betsson

I nästa del av serien utdelningsaktier så tänkte jag skriva om bolaget Betsson. Anledning till valet av spelbolagen är att just nu pågår VM och bolag som dessa pågår hög aktivitet. För att förtydliga ligger både Unibet och Betsson idag på Mid Cap Stockholm. Unibet har ett börsvärde på 9 319 MSEK och Betsson ett värde på 10 588 MSEK.

Betsson

"Betsson äger och förvaltar bolag som bedriver spelverksamhet över internet. Spelutbudet omfattar Sportsbetting, Casinospel, lotter, bingo, poker och underhållningsspel och riktar sig till kunder i Europa. Spelen drivs av dotterbolag på Malta och i Gibraltar."

Betsson uppfyller följande av Grahams kriterier för den defensiva investeraren.

 Storlek - Check
Finansiella Styrka- Ej godkänd
Intjäningsstabilitet - Krav på vinsten - Check
Utdelningshistorik - Krav på utdelningen - Ej godkänd
Vinsttillväxt – Totalt vinsttillväxt - Check
Måttligt P/E-tal - Ej godkänd
Måttlig pris för Eget Kapital - Ej godkänd

De två sista kriterierna pekar ofta på i fall ett bolag har ett attraktivt pris för köp just. Vilket flertalet av bolagen inte uppnår i nuvarande situation (enligt min åsikt). Kikar vi på finansiell styrka så har Betsson lite för mycket skulder gentemot tillgångar och rörelsekapital.

Utdelningshistorik är för mig väldigt viktigt varför Betsson inte passerar kriteriet är p.g.a att man delat ut i enbart 9 år. Så man får snällt vänta ett år till. Överlag bör man minska skulderna något, dock är dessa inte katastrofala.

Betsson har en direktavkastning på 4%, lite bättre än Unibet. Sett till YOC så har man på 10 år fått 66,7 % medan i Unibet 11,7 % på ursprungligt investerat kapital. Sett till 10 år har vinsttillväxt varit hela 42,7 % mot Unibets 12,6 % .

Vi tar samma exempel som med Unibet och tror att man har fortsätta ha en årlig tillväxt med 10%. Betsson har haft en vinst på 8,7 kronor per aktie senaste 10 åren. Samma säkerhetsmarginal d.v.s 30% - 40% så får vi en köpintervall på 148 - 173 kronor.

I nästa del av utdelningsaktier kikar vi närmare på Net Entertainment.

1 kommentar:

  1. Visst har tillväxten varit god hos Betsson men tillväxten av nya spelbolag är ännu snabbare. Det är ganska låg tröskel för att dra igång liknande verksamhet.

    SvaraRadera